Port Phillip Accommodation

Office: Victoria
Sector: Commercial Community
Value: $16M
Client: City of Port Philip

Consultants:

Williams Boag Architects
BurnsBridge Sweett

Awards:

Public Architecture Award 2009, Australian Institute of Architects

Port Phillip Accommodation Port Phillip Accommodation Port Phillip Accommodation Port Phillip Accommodation Port Phillip Accommodation Port Phillip Accommodation Port Phillip Accommodation Port Phillip Accommodation

The $16m award winning City of Port Philip Accommodation project was delivered by fixed price lump contract with works being completed in 2008.

The project comprised a major refurbishment to the original 1880s town hall building and a wing constructed in the 1990s as well as the demolition of the an existing wing constructed in the 1960s. In its place a modern three level facility was built with basement parking and open plan office space to accommodate the consolidation of all council administration staff.

The design embraced many green initiatives including chilled beams and a rainwater harvesting system with an insitu storage tank located under the main entry steps to the new building.

Construction required a substantial excavation for the basement carpark with relocation of high voltage underground cabling and installation of a new substation which supplied numerous adjacent public buildings. The new building was constructed using post tensioned concrete frame with large insitu concrete angled feature walls to the main façade. The façade was completed as a design and construct with multiple elements and materials being incorporated ?including the mounting a large glazed screen formerly located within the existing hall.

The interiors comprised an extremely high standard of architectural finishes especially to the public areas which included a feature stair case to the main entrance lobby. The integration of new services with existing required detailed planning and much investigation and coordination.

Access for construction was limited with the Kane project team having to carefully sequence the works such that areas of the existing building could remain occupied for the duration of the works.

The project was awarded the 2009 Public Architecture award by the Australian Institute of Architects.

Return to Projects