Master Builder of the Year | National 2016 | Victoria 2016, 2017
PROJECTS | Victoria

Latrobe City Council Corporate Headquarters

Sector

Commercial

Value

$10M

Client

Latrobe City Council

Consultants

BVN

Delivered by a fixed price lump sum contract in late 2004, this $10m project involved construction of a new integrated sustainable office building to accommodate 200 Latrobe City Council staff in Morwell.

Constructed over an abandoned railway yard, the structure included bored piers with concrete ground slabs and a structural steel frame over.  The facade combined coloured precast concrete panels, timber cladding and aluminium windows with feature coloured aluminium fins.

Internally, a central pedestrian street links the workplace and council facilities. A central skylight running the length of the building provides natural internal lighting to many areas. The building is designed as a flexible office environment incorporating communal and civic facilities relating around a new city square.

The workplace design integrates collaborative plan work environment with multi use training and meeting facilities. Local materials are used extensively in the building construction to enhance the building's civic nature. Constructed within a 13 month programme, the Latrobe City Council Corporate Headquarters was designed to achieve a four star environmental rating.